Şoklamada Dikkat Edilecek Hususlar!
Gıda güvenliği açısından uzun süre muhafaza edilecek ürünler çekirdek sıcaklığı -18°C’ ye kadar şoklanmalı ve daha sonra donmuş muhafaza odasına alınmalıdır. Şoklama işlemi ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35°C …-45°C) geçirmek suretiyle ürünün dış cidardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktır.

• Şoklama işlemi mümkün olabilen en hızlı şekilde yapılmalıdır.
• Ürüne bağlı olarak maksimum sürelere, gıda güvenliği açısından dikkat edilmelidir.
• Ürün kalınlığı şoklama süresini etkilemektedir.
• Hava akış hızı süreyi etkilemektedir.
Bazı gıdalara ait muhafaza sıcaklıkları ve muhafaza süreleri aşağıdadır
| Ürün | Muhafaza Sıcaklığı | Süre |
| Donmuş Balık | -20°C | 6-12 Ay |
| Donmuş Et | -18°C | 4-12 Ay |
| Donmuş Tavuk | -18°C | 12 Ay |
| Tereyağı | -23°C | 12-20 Ay |
| Dondurma | -25/-30°C | 3-23 Ay |
| Donmuş Sebzeler | -23°C | 6-12 Ay |
| Donmuş Meyveler | -18°C | 18-24 Ay |
Şoklama Ünitesinin Yerleşiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Evaporatör Ünitesi (İç Ünite)
• Şoklama Evaporatör ünitesinin soğuk odaya montaj edileceği yer seçimi homojen hava dağılımına olanak verebilecek ve ürünün üzerinden dolaşabileceği şekilde yapılmalıdır.
• Şoklama Evaporatör ünitesi kapıya yakın yerde olmamalıdır.
• Şoklama Evaporatör su terazisi kullanılarak düzgün bir şekilde monte edilmelidir.
Kondenser Ünitesi (Dış Ünite)
• Cihazın kondenser ünitesinin monte edileceği yer gece ve gündüz havalandırılabilmeli, dolayısıyla üretilen ısının ortamdan uzaklaştırılmasına olanak sağlanmalıdır.
• Kondenser ünitesinin hava emiş ve üfleme ağızlarının ön ve arka cephede oldukları göz önünde bulundurularak hava akışını engelleyici etkenlerin olmaması gerekir.
• Kondenser ünitesi kolay ulaşılabilir ve müdahale edilebilir bir yere monte edilmelidir.
• Kondenser ünitesi binanın dışında yer alacaksa, üniteyi toz, yağmur ve güneşten korumak amacıyla bir sundurma yapılmalıdır.



Cenk
Şoklama hakkında saatlerce araştırmama rağmen internette çok az bilgi ve dökümana rastladım, çok faydalı makale olmuş paylaşım için teşekkürler FRİGO BLOCK SOĞUTMA.
Sezai
Sürekli paylaşımlarınızı takip ediyorum soğutma sektöründe gerçekten çok başarılısınız.
Taha
Soğutma Akademisi FRİGO BLOCK