Soğuk Depo

Soğuk depo, gıda maddelerinin normal şartlardaki saklanabilir sürelerinden daha uzun süre saklanabilmesi için, mümkün olduğunca sıcaklık ve nem oranlarının kontrol edildiği, dış ortamdan ısı ve nem transferine karşı yalıtılmış alanlar olarak tanımlanabilir. Soğuk depolarda ürün saklama süreleri sınırlı olmakla birlikte üründen ürüne farklılık göstermektedir. Aynı zamanda ürünün ambalajı, istifleme şekli, evaporatörlerin yüzey alanları ve yapıları, depoya uygulanan izolasyon vb. faktörler depolama kalitesini ve süresini etkilemektedir.


Soğuk Depolamada Muhafaza Sıcaklık Aralıkları ve Muhafaza Şekilleri:
  • Serin muhafaza (+5/+15ºC)
    Bazı özel gıda maddelerinin, yeşilbiber, domates, muz vb. muhafazası ile gıda işleme alanlarının sıcaklık aralığıdır.

  • Soğuk muhafaza (-5/+5°C)
  • Taze muhafaza edilen gıda ürünlerinin çoğu bu sıcaklık aralığında muhafaza edilir.

  • Donmuş muhafaza (-15/-25°C)
  • Tüm dondurulmuş gıdaların muhafazası bu sıcaklık aralığında yapılır. Donmuş muhafaza daha önce şoklanarak merkez sıcaklığı -18 °C'ye düşürülmüş ürünlerin sıcaklıklarının muhafaza edilmesidir.

  • Şoklama (-30/-45 °C)
  • Şoklama bir muhafaza tipi değildir. Şoklama taze ürünleri merkez sıcaklıklarının kısa bir sürede -18 ºC'ye düşürülmesi işlemidir.