Şoklamada Dikkat Edilecek Hususlar! Reviewed by Momizat on .   Gıda güvenliği açısından uzun süre muhafaza edilecek ürünler çekirdek sıcaklığı -18°C’ ye kadar şoklanmalı ve daha sonra donmuş muhafaza odasına alınmalı   Gıda güvenliği açısından uzun süre muhafaza edilecek ürünler çekirdek sıcaklığı -18°C’ ye kadar şoklanmalı ve daha sonra donmuş muhafaza odasına alınmalı Rating: 0
You Are Here: Home » Soğutma Sistemleri » Şoklamada Dikkat Edilecek Hususlar!

Şoklamada Dikkat Edilecek Hususlar!

 

Gıda güvenliği açısından uzun süre muhafaza edilecek ürünler çekirdek sıcaklığı -18°C’ ye kadar şoklanmalı ve daha sonra donmuş muhafaza odasına alınmalıdır. Şoklama işlemi ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35°C …-45°C) geçirmek suretiyle ürünün dış cidardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktır.


• Şoklama işlemi mümkün olabilen en hızlı şekilde yapılmalıdır.
• Ürüne bağlı olarak maksimum sürelere, gıda güvenliği açısından dikkat edilmelidir.
• Ürün kalınlığı şoklama süresini etkilemektedir.
• Hava akış hızı süreyi etkilemektedir.

Bazı gıdalara ait muhafaza sıcaklıkları ve muhafaza süreleri aşağıdadır

Ürün Muhafaza Sıcaklığı Süre
Donmuş Balık -20°C 6-12 Ay
Donmuş Et -18°C 4-12 Ay
Donmuş Tavuk -18°C 12 Ay
Tereyağı -23°C 12-20 Ay
Dondurma -25/-30°C 3-23 Ay
Donmuş Sebzeler -23°C 6-12 Ay
Donmuş Meyveler -18°C 18-24 Ay

 


 

Şoklama Ünitesinin Yerleşiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Evaporatör Ünitesi (İç Ünite)

• Şoklama Evaporatör ünitesinin soğuk odaya montaj edileceği yer seçimi homojen hava dağılımına olanak verebilecek ve ürünün üzerinden dolaşabileceği şekilde yapılmalıdır.
• Şoklama Evaporatör ünitesi kapıya yakın yerde olmamalıdır.
• Şoklama Evaporatör su terazisi kullanılarak düzgün bir şekilde monte edilmelidir.

Kondenser Ünitesi (Dış Ünite)

• Cihazın kondenser ünitesinin monte edileceği yer gece ve gündüz havalandırılabilmeli, dolayısıyla üretilen ısının ortamdan uzaklaştırılmasına olanak sağlanmalıdır.
• Kondenser ünitesinin hava emiş ve üfleme ağızlarının ön ve arka cephede oldukları göz önünde bulundurularak hava akışını engelleyici etkenlerin olmaması gerekir.
• Kondenser ünitesi kolay ulaşılabilir ve müdahale edilebilir bir yere monte edilmelidir.
• Kondenser ünitesi binanın dışında yer alacaksa, üniteyi toz, yağmur ve güneşten korumak amacıyla bir sundurma yapılmalıdır.

About The Author

Number of Entries : 55

Comments (3)

  • Cenk

    Şoklama hakkında saatlerce araştırmama rağmen internette çok az bilgi ve dökümana rastladım, çok faydalı makale olmuş paylaşım için teşekkürler FRİGO BLOCK SOĞUTMA.

    Cevapla
  • Sezai

    Sürekli paylaşımlarınızı takip ediyorum soğutma sektöründe gerçekten çok başarılısınız.

    Cevapla
  • Taha

    Soğutma Akademisi FRİGO BLOCK

    Cevapla

Leave a Comment

© 2017 Tüm Hakları Saklıdır. Soğutma Firması

Scroll to top